Co powinny jeść osoby nietolerujące laktozy?
Wzdęcia, bóle brzucha czy nudności to jedne z uciążliwych objawów nietolerancji laktozy. Dotyczy ona zarówno osób dorosłych jak i dzieci. Najskuteczniejszym rozwiązaniem, prowadzącym do ustąpienia dolegliwości, jest prawidłowa dieta. Odpowiednio dobrane pokarmy ubogie, bądź wykluczające w całości laktozę mogą okazać się zbawienne. Co można jeść, a czego należy zdecydowanie unikać? Odpowiedzi znajdują się w artykule.
Szacuje się, że nietolerancja laktozy dotyczy nawet ponad 20% Polek i Polaków. Laktoza, czy inaczej cukier mlekowy to dwucukier z grupy węglowodanów, który jest trawiony przez enzym – laktazę. Z biegiem lat, u niektórych ludzi proces jego wytwarzania przez organizm zatrzymuje się, co wówczas może skutkować kłopotliwymi i nieprzyjemnymi dolegliwościami.
Nietolerancja laktozy, co należy wiedzieć?
Nie istnieje tylko jeden rodzaj nietolerancji laktozy. Może być ona nabyta (najczęściej) lub wrodzona. Gdy zostanie wykryta we wczesnym wieku dziecięcym, konieczne jest przejście na mleko sztuczne. Pokarm matki bowiem, będzie zawierał składnik nietolerowany przez organizm noworodka. Jednak najczęściej występuje u osób w późniejszym wieku, na skutek zaburzenia pracy enzymu odpowiedzialnego za jej trawienie. Najprościej mówiąc, im człowiek starszy, tym najprawdopodobniej gorzej będzie tolerował produkty zawierające cukier mlekowy. W takich sytuacjach najskuteczniejsze okazuje się przejście na produkty bezlaktozowe.
Objawy takie jak: nudności, kolki, nadmierne oddawanie gazów lub biegunki, mogą być przyczyną nietolerancji laktozy, ale nie muszą. W celu jej potwierdzenia, należy wykonać test konsultując się ze specjalistą. Zaprzestanie długotrwałego przyjmowania pokarmów z laktozą, wówczas gdy nietolerancja nie występuje, a objawy mają inne podłoże, może skutkować gorszym przyjmowaniem laktozy w przyszłości. Niektórzy lekarze mogą zlecić specjalistyczne badania lub odstawienie żywności zawierającej cukier mlekowy na jakiś czas.
Nietolerancja laktozy – co jeść, a czego nie?
W zależności od nasilenia i rodzaju nietolerancji, konieczne jest wprowadzenie diety częściowo lub całkowicie wykluczającej laktozę. W niektórych przypadkach zaleca się także przyjmowanie substancji zawierających enzym - laktazę. Jak powszechnie wiadomo cukier mleczny znajduje się w krowim mleku, lecz nie tylko. Produkty najczęściej go zawierające to: mleko krowie, mleko owcze i kozie, ser twarogowy i feta, jogurt naturalny, śmietana 18%, maślanka, produkty przetworzone (zwłaszcza na bazie mleka w proszku), a także niektóre leki czy wędliny. Przede wszystkim, należy dokładnie zapoznać się ze składnikami na etykiecie, by uniknąć pomyłki – radzi ekspert z firmy specjalizującej się w zdrowej żywności Batom z Krakowa.
Na szczęście, produktów nie zawierających laktozy jest coraz więcej. Znaleźć można m.in. ciastka i herbatniki, pieczywo, jogurty, czekolady, makarony, biszkopty, lizaki, mleko i wiele innych. Obecnie wykluczenie laktozy z diety nie jest trudne i wcale nie musi oznaczać rezygnacja z ulubionego jedzenia. Łatwo znaleźć odpowiedni zamiennik w wersji dostosowanej do pokarmowej nadwrażliwości.
Osoby posiadające delikatną nadwrażliwość na laktozę, mogą przyjmować także produkty o jej niskiej zawartości. Są to np. sery twarde, topione, dojrzewające lub niektóre z serów kremowych. Warto ograniczyć także jej spożycie przez osoby starsze. Jak już zostało wcześniej wspomniane, nietolerancja cukru mlekowego bardzo często zwiększa się wraz z wiekiem.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana