Co to jest dieta ketogenna? Gotowy jadłospis
Dieta ketogenna, a więc ketogeniczna należy do wysokotłuszczowych czy niskowęglowodanowych diet. Polega na ograniczeniu spożywania węglowodanów i przerzucenia się na tłuszcze. Na czym dokładnie polega? Komu jest szczególnie polecana? Czy pomaga w leczeniu padaczki? Poznaj przepis na jedzenie i sprawdź, czym jest właściwie ketoza! Zapraszamy do lektury naszego artykułu.
Co to jest dieta ketogeniczna i czym jest ketoza?
Ketoza jest stanem, w którym organizm zużytkowuje tłuszcz jako źródło energii. Stosowana właściwie dieta keto pozwala na obniżenie stężenia glukozy dzięki ciałom ketonowym we krwi. W związku z tym dieta ta jest rekomendowana osobom, które mają problemy z insulinoodpornością.
Na chudnięcie wpływa:
- wiek,
- wzrost,
- metabolizm,
- masa ciała.
Pierwsze 2 tygodnie wiążą się ze zrzuceniem nawet 4 kilogramów. Druga faza trwająca około 2-4 tygodni oznacza utratę 1 kilograma w każdym tygodniu.
Komu polecana jest dieta ketogenna?
Dieta ketogeniczna jest szczególnie zalecana w leczeniu padaczki u dzieci czy przy problemach z metabolizmem, na przykład w przypadku wrodzonego braku białka, które przenosi glukozę. Oprócz tego rekomendowana jest przy zespole Retta, Draveta, Doose’a czy stwardnieniu guzowatym. Wspomaga także leczenie autyzmu, choroby Parkinsona czy Alzheimera, jak także przy innych padaczkach. Z kolei nie zaleca się jej przy chorej wątrobie, trzustce, nerkach czy cukrzycy.
Stosowanie diety ketogennej – jak długo? Zalecenia
Dietę keto najlepiej stosować według zaleceń dietetyka specjalisty. Najczęściej faza 1 trwa nie więcej jak 2 miesiące, natomiast 2 1 miesiąc. Natomiast faza 3 trwa 14-30 dni. Dieta ketogenna powinna trwać około 3-4 miesięcy. Utrata wagi będzie możliwa dzięki prowadzeniu zdrowego trybu życia i odpowiednich nawyków żywieniowych.
Ponadto warto znać zalecenia:
- systematyczne spożywanie posiłków – przerwy między posiłkami powinny wynosić 3-4 godziny. Ostatni posiłek powinien być przyjmowany co najmniej 2 godziny przed snem,
- pić dużą ilość płynów – najlepiej 2 do 3 litrów dziennie. Sprawdzi się czysta woda, zielona herbata lub ziołowe herbaty,
- spożywanie warzyw i zdrowych tłuszczy – szczególnie orzechów, oliwy z oliwek czy awokado.
Dietę ketogeniczną stosuje się poprzez spożycie tłuszczów w stosunku 3:1 i 4:1.
Dopuszczalne jedzenie na diecie keto
Podstawowym składnikiem jadłospisu na diecie ketogenicznej jest tłuszcz i wszystko, co go zawiera. Podstawę stanowią tłuste ryby, jajka, masło czy mięso. Tłuszcze pochodzenia roślinnego znajdziesz w orzechach, pestkach czy nasionach. Oprócz tego dozwolone jest jedzenie orzechów takich jak:
- laskowe,
- włoskie,
- ziemne,
- piniowe,
- makadamia.
Dozwolone jest poza tym jedzenie nasion chia, migdałów, nasion sezamu, pestek dyni czy siemienia lnianego.
Przepis na dietę ketogenną
Do przepisów na dietę keto zalicza się soczysta golonka. Będziesz do niej potrzebować 2 wieprzowych golonek, przypraw (soli i pieprzu, kolendry, liścia laurowego, ziela angielskiego), ząbka czosnku, wody, słodkiej i ostrej papryki. Umyj golonki i oczyść. Wsadź do garnka i dodaj wodę. Dołącz przyprawy i sól. Gotuj mięso, aż będzie miękkie na małym ogniu. Następnie wyjmij je i odczekaj, aż ostygnie. Dodaj przypraw, a więc pieprzu, kolendry, rozmarynu oraz paprykę. Dołącz sól. Potem golonkę przenieś do żaroodpornego naczynia. Dodaj trochę wody. Na koniec wstaw mięso do piekarnika nagrzanego do 190 stopni. Piecz aż skórka stanie się zarumieniona i chrupiąca.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana