Czym charakteryzuje się tzw. szynka babuni?

Spis treści
- Co trzeba wiedzieć o tradycyjnych wędlinach?
- Dlaczego szynka jest tak popularna?
- Jak powstają szynki?
Wędliny są przetworami mięsnymi, które są jedzone w najczęściej, w dużych ilościach i przy niemal wszystkich okazjach. Podaje się je na świąteczne stoły, a także stosuje jako przekąskę czy wykorzystuje się do przygotowywanych na co dzień kanapek. Wśród wyrobów, które są bardzo cenione od lat niepodzielnie królują różne rodzaje naturalnych wędzonek. Największą popularnością cieszą się jednak bardzo zdrowe i niezwykle smaczne szynki, a szczególnie tzw. szynka babuni.
Co trzeba wiedzieć o tradycyjnych wędlinach?
Klasyczne wędliny to ważny składnik naszej narodowej tradycji kulinarnej. Ich przygotowanie wymaga bardzo starannego wyboru mięsa, jego odpowiedniego peklowania oraz odpowiedniej konserwacji. Sposobem utrwalania wędlin, który jednocześnie nadaje im wspaniały smak, aromat i niezwykle atrakcyjny wygląd jest wędzenie. Polega ono na połączeniu podwyższonej temperatury oraz działania związków chemicznych uwalnianych wraz z dymem ze spalanego drewna. Dla uzyskania najlepszych rezultatów bardzo dokładnie selekcjonuje się odpowiednie gatunki – drzew owocowych, dębiny, buku czy olchy. Gwarantuje to nie tylko efekt bakteriobójczy, ale także zapewnia wzbogacenie walorów smakowych. Wędzonki tradycyjne należą do najbardziej cenionych wyrobów. W grupie tej znajdują się polędwice, balerony oraz szynki.
Dlaczego szynka jest tak popularna?
Szynka to część tuszy wołowej lub wieprzowej, która zawiera mięso o bardzo wysokiej jakości. Cechuje się ono wysoką zawartością łatwo przyswajalnego białka, a także sporą ilością mikro- i makroelementów. Ma ona również wiele witamin m.in. witamina A i D oraz także PP, a ponadto witaminy z grupy B. Odznacza się też niezwykle dużą ilością oferowanego, a bardzo potrzebnego organizmowi żelaza. Nie można też zapominać o pomagającym w przyswajaniu witamin i związków mineralnych tłuszczu.
Jak powstają szynki?
Przygotowanie szynki to proces wieloetapowy, który obejmuje zarówno selekcją mięsa, jak i jego odpowiednie peklowanie. Pozwala to na poprawienie kruchości gotowego wyrobu, zwiększa jego soczystość oraz urozmaica jego smak. Po kąpieli w zalewie solankowej i masowaniu zapewniającemu równomierne wchłanianie płynu szynka jest wędzona na gorąco, tj. w temperaturze powyżej 45°C, co gwarantuje jej potrzebną trwałość oraz nadaje charakterystyczny i niepowtarzalny smak. Zakład przetwórstwa mięsnego Herold ze Zblewa specjalizuje się w pozyskiwaniu mięsa oraz produkcji wędlin, w tym niezwykle popularnej tzw. szynki babuni.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Fizjoterapia i Rehabilitacja dla dzieci - Fizjopasja
Rehabilitacja
woj. dolnośląskie55-003 Nadolice Małe, Jagodowa 31
-
Rehabilitacja Mir - Jan Lądek Zdrój - Turnusy Rehabilitacyjne
Rehabilitacja
woj. dolnośląskie57-540 Lądek Zdrój, Kościuszki 78