Dieta kopenhaska – zasady, efekty i jadłospis
Nawet 7 kilogramów do pozbycia się w 13 dni? Jest to możliwe! Wystarczy, że zastosujesz zasady diety kopenhaskiej. Poznaj przepisy na dania oraz pełny jadłospis na wszystkie dni. Na czym dokładnie polega? Jakie są jej główne zasady? Czy jest bezpieczna? Odkryj efekty diety kopenhaskiej. Wyjaśniamy, na czym polega. Dowiedz się wszystkiego, co jest istotne.
Główne zasady diety kopenhaskiej
Dietę kopenhaską należy stosować przez 13 dni. Może być poza tym powtarzana co 2 lata. Należy jeść i pić tylko to, co znajduje się w menu. Konieczne jest za to picie wody co najmniej 2 litry dziennie. Trzeba unikać gumy do żucia. Niedobory w organizmie uzupełnią preparaty z witaminami. Nie zmieniaj kolejności dni w jadłospisie. Za czarną kawę uważa się rozpuszczalną bądź z ekspresu. Do ryb zalicza się pstrąg lub dorsz. Po wszystkim zwiększaj liczbę kalorii. Jedz w godzinach:
- śniadanie: 8-9
- obiad: 12-14
- kolacja: 17-18
Jakie są efekty diety?
Przed wprowadzeniem diety należy się skonsultować ze specjalistą od dietetyki. Jak się okazuje, do efektów diety kopenhaskiej zaliczają się kłopoty z cerą, matowienie paznokci czy wypadanie włosów ze względu na dostarczenie organizmowi zbyt małej ilości witamin i minerałów. Pozwala jednak schudnąć około 5-7 kilogramów. Niska kaloryczność sprawia, że dieta nie jest przeznaczona dla każdej osoby. Niezalecana jest dla sportowców oraz osób, które pracują fizycznie. Niewskazana jest również dla osób z nadciśnieniem, chorobami układu pokarmowego czy nerek.
Przykładowe odżywianie
Jadłospis diety kopenhaskiej powinien się składać z:
- dzień 1. i 8. – śniadanie: kawa z cukrem, obiad: jajka na twardo, gotowany szpinak i pomidor, kolacja: sałata z łyżką oliwy z oliwek i sokiem z cytryny, wołowy befsztyk
- dzień 2. i 9. – śniadanie: czarna kawa z cukrem, obiad: sałata z łyżką oliwy, sok z cytryny i befsztyk wołowy, dowolny owoc; kolacja: chuda szynka oraz 2-3 szklanki naturalnego jogurtu
- dzień 3. i 10. – śniadanie: kawa z cukrem, grzanka, obiad: gotowany szpinak, pomidor i dowolny świeży owoc; kolacja: jajka na twardo, szynka, sałata z oliwą i sok z cytryny
- dzień 4. i 11. – śniadanie: kawa z cukrem, obiad: jajko na twardo, tarta marchewkowa oraz twarożek; kolacja: kompot i 2-3 szklanki naturalnego jogurtu
- dzień 5. i 12. – śniadanie: tarta marchewkowa z cytryną, obiad: 300 gramów chudej, gotowanej na parze ryby; kolacja: sałata i befsztyk wołowy
- dzień 6. i 13. – śniadanie: kawa z cukrem i grzanka, obiad: gotowany kurczak, sałata z olejem i cytryną, kolacja: jajka na twardo i duża marchewka
- dzień 7. – śniadanie: herbata, obiad: chude mięso z grilla i owoc
Dieta kopenhaska – przepisy
Przepis na dietę kopenhaską sprowadza się do przyrządzenia befsztyka z wołowej polędwicy. Dodać smaku można przez:
- cytrynę
- pieprz
- tymianek
- oliwę z oliwek
Mięso się myje, potem osusza papierowym ręcznikiem i czyści z tłuszczu, ścięgien i żyłek. Następnie dzieli się na 2 kawałki gotowe mięso. Potem miesza się z przyprawami w misce. Naciera się wołowinę marynatą. Tymianek doda smaku, a także wspomoże układ trawienny. Mięso należy włożyć do lodówki na około 60 minut. Potem smaży się wołowinę na oliwie z obu stron. 3 minuty pozwolą uzyskać krwisty befsztyk, 4-5 minuty – wysmażony, a 7-8 minuty – wysmażoną polędwicę. Aby mięso nie było suche, należy położyć je na desce.
Innym pomysłem są rulony z sałaty. Będą potrzebne:
- 2 jajka na twardo
- plaster szynki
- sałata masłowa, rzymska lub lodowa – 150 g
- sok z cytryny
Pokrój w kostkę jajka i szynkę. Umyj liście sałaty i osusz. Potem umieść na każdym liściu sałaty pokrojone jajka i szynkę oraz przyprawy. Zawiń i skrop sokiem z cytryny.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana