Dlaczego należy unikać wyrobów orzechowych z olejem palmowym?
Masło orzechowe bądź czekolada z orzechami to niezaprzeczalnie jeden z ulubionych przysmaków ludzi na całym świecie. Większość produktów tego typu niestety zawiera bardzo szkodliwy olej palmowy. Liczne badania medyczne pokazały, że substancja ta jest niezwykle szkodliwa dla naszych organizmów. Jak wpływa olej palmowy na ciało człowieka i dlaczego lepiej go unikać?
Czym jest olej palmowy?
Na początku warto odpowiedzieć na pytanie, czym jest olej palmowy. Substancję tę można spotkać w wielu artykułach, jakie znajdują się w sklepach spożywczych. Stanowi ona jeden ze składników czekolad oraz past orzechowych. Pozyskuje się go z nasion oraz miąższu palmy zwanej olejowcem gwinejskim. Naturalny olej wyróżnia się gęstą, ciekłą konsystencją i żółtobrązowym kolorem. Trochę inaczej wygląda rafinowany produkt – jest utwardzony i ma białą albo jasnożółtą barwę. To właśnie rafinowana odmiana powszechnie stosowana jest w przemyśle spożywczym. Niestety ostatnie badania naukowe pokazały, że dodawanie oleju palmowego do żywności ma bardzo negatywny wpływ na organizm człowieka.
Przeczytaj również: Gdzie zaopatrywać się w zdrową żywność?
Jak olej palmowy wpływa na ciało człowieka?
Producenci zdrowej żywności ze sklepu Nutura nie mają najlepszych wiadomości dla miłośników „zwykłych” słodyczy – olej palmowy jest praktycznie w każdym produkcie z orzechami, ponieważ stosowanie go nie generuje wysokich kosztów.
Przeczytaj również: Dlaczego spożywanie ziaren orkiszu wspomaga układ krążenia?
Często spożywanie produktów tego typu może mieć bardzo negatywne skutki dla ludzi. Olej palmowy zawiera bardzo dużo nasyconych kwasów tłuszczowych. To właśnie one odpowiadają za stopniowe podnoszenie poziomu cholesterolu we krwi człowieka, a to prowadzi do rozwoju takich chorób, jak miażdżyca, otyłość czy schorzenia układu sercowo-naczyniowego. Dlatego lepiej unikać produktów, które zawierają utwardzany, czyli rafinowany olej palmowy, bo to właśnie ten składnik nam szkodzi.
Warto także wspomnieć, że pozyskiwanie oleju palmowego budzi wątpliwości wielu ekologów. Aby wytworzyć olej, zakładane są ogromne plantacje wspomnianych już palm olejowych. Tym samym wycina się naturalne lasy, co przyczynia się do wysiedlania miejscowej ludności oraz śmierci wielu gatunków roślin, oraz zwierząt. Często na plantacjach ludzie pracują w skrajnych warunkach za minimalną kwotę.
Czy jest jakaś alternatywa dla produktów z olejem palmowym?
Skoro lepiej nie spożywać produktów z olejem palmowym, to co wybrać? Warto sięgnąć po naturalną żywność, np. słodycze z orzechami czy pasty orzechowe. Firmy specjalizujące się w produkcji smakołyków oferują słodkości ze składników pozyskiwanych w sposób humanitarny i ekologiczny. Takie słodycze są zdrowe i nie powodują żadnych schorzeń. Oczywiście przed zakupem konkretnego produktu warto jak najwięcej dowiedzieć się o konkretnej firmie.
Przede wszystkim należy dokładnie czytać ulotki, na których zgodnie z obowiązującym na terenie Unii Europejskim prawem, powinna być zawarta dokładna informacja na temat wszystkich składników, jakich użyto do produkcji danego artykułu spożywczego. Oprócz oleju palmowego należy wystrzegać się także emulgatorów oznaczonych skrótem E, chemicznych barwników, zapachów czy słodzików.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana