Dlaczego sportowcy powinny włączyć do swojej diety bulion wołowy?
Badania potwierdzają, że wywary z kości są źródłem łatwo przyswajalnych składników odżywczych i minerałów. Obfitują również w kolagen, który jest gwarancją sprężystości skóry i młodego wyglądu. Długo gotowany bulion wołowy z kości, mięsa i warzyw był stosowany przez lata, jako sposób na ciężkie infekcje bakteryjne. Podawano go również osobom wycieńczonym, jako lekarstwo wspomagające powrót do zdrowia.
Bulion wołowy dla sportowców
Bulion wołowy zawiera sporo białka, dzięki czemu świetnie nadaje się dla intensywnie trenujących sportowców. Duża ilość kolagenu pozwala na zachowanie odpowiedniej gęstości i elastyczności tkanek. Skóra dzięki niemu pozostaje jędrna i nawodniona, a w stawach i ścięgnach odnawia się tkanka łączna.
Zabiegane osoby, dla których samodzielne przygotowywanie posiłków okazuje się zbyt dużym wyzwaniem, mogą skorzystać z oferty Goodjo. Takie rozwiązanie pozwala na przestrzeganie zdrowej diety, mimo braku wolnego czasu. Zaoszczędzone godziny można przeznaczyć np. na treningi.
Z wiekiem organizm traci zdolność do regeneracji włókien kolagenowych, dlatego też warto wspierać go właściwą dietą. Buliony na kościach zalecane są przede wszystkim aktywnym sportowcom, ale także osobom po złamaniach i kontuzjach. Systematyczne spożywanie wywarów na kościach przyspiesza zrastanie się kości i poprawia stan chrząstki. Kolagen ma też zbawienne działanie dla funkcjonowania błony śluzowej jelit i dróg oddechowych, a dzięki przyjmowaniu w naturalnej formie — dużo łatwiej się przyswaja.
Bulion wołowy — właściwości zdrowotne
Długo gotowane wywary na mięsistych kościach zawierają wiele ważnych składników, które pozytywnie wpływają na funkcjonowanie całego organizmu. Szczególną uwagę warto zwrócić na kolagen, który określa się jako białko młodości. Jest to substancja wzmacniająca skórę, likwidująca zmarszczki i poprawiająca stan kości i stawów.
Uzyskana z kolagenu żelatyna zawiera glicerynę, czyli aminokwas hamujący stany zapalne i polepszający wrażliwość insulinową komórek. Oznacza to, że osoby spożywające bulion wołowy są mniej narażone na insulinooporność. Dodatkowo taki posiłek łagodzi objawy chorób autoimmunologicznych i stabilizuje wrażliwą śluzówkę jelit.
Warto pamiętać, że wywary z kości zawierają liczne minerały, takie jak:
wapń,
fosfor,
magnez,
jod.
Szpik, czyli galaretowata substancja znajdująca się wewnątrz kości, stanowi największe źródło składników odżywczych. Jest bogaty w żelazo, witaminę A i alkiloglicerole — związki wzmacniające odporność i zmniejszające ryzyko zachorowania na raka.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana