Materiał Partnera

Jak łączyć produkty, które nas gubią z tymi, które trzeba zjeść, aby procesy przemiany trzymać na odpowiednim poziomie i nie tyć?

Jak łączyć produkty, które nas gubią z tymi, które trzeba zjeść, aby procesy przemiany trzymać na odpowiednim poziomie i nie tyć?

Jeść i nie tyć to z pewnością marzenie wielu osób. Okazuje się, że... jest to możliwe! Produkty, które nas gubią (np. słodycze i inne przekąski) można łączyć z tymi, które trzeba zjeść, aby trzymać procesy przemiany materii na odpowiednim poziomie i nie tyć. Istotna jest świadomość, w jaki sposób to zrobić – tu pomoże nam algorytm żywienia, dzięki któremu połączymy przyjemne z pożytecznym.

 

Jak to działa? Przedstawiamy najważniejsze założenia zdrowego odżywania, w którym zdrowe i dobre, a także to zgubne jedzenie, pozwoli na utrzymanie prawidłowej masy ciała.

 

Na diecie trzeba jeść

Jedzenie jest niezbędne. Jest jak paliwo do samochodu – bez benzyny daleko nie zajedziemy. Dzięki pokarmom nasz organizm może podtrzymywać procesy życiowe, a także utrzymywać ciało w dobrej kondycji i zdrowiu. Niektóre produkty są niezbędne do prawidłowego procesu przemiany materii, dzięki czemu możemy utrzymać go na odpowiednim poziomie i nie tyć. Choć wielu z nas dieta odchudzająca kojarzy się z listkiem sałaty, okazuje się, że można jeść smacznie, a do tego bez konieczności wyłączania produktów, które nas gubią i powodują, że porzucamy próby schudnięcia.

Węglowodany proste, zwane pustymi kaloriami nie są niezbędne do prawidłowego funkcjonowania naszego organizmu, jednak ich spożywanie wiąże się z uczuciem przyjemności, która płynie ze słodkiego smaku. Jak to wszystko połączyć ze zdrowym odżywaniem? Okazuje się, że w najnowszych piramidach żywienia, na samym dole, a więc jako fundament zdrowego ciała i szczupłej sylwetki, jest aktywność fizyczna. Już pół godziny ćwiczeń dziennie przyniesie wymierne korzyści.

Oczywiście ruch to nie wszystko i to właśnie dieta jest podstawą, dzięki której osiągniemy zamierzony przez nas cel. Ale właśnie... jak włączyć do diety węglowodany proste, których jedyną korzyścią jest chwilowy przypływ poczucia zadowolenia?

 

Jak włączyć do diety „zgubne” produkty?

Osoby, które wielokrotnie próbowały zrzucić zbędne kilogramy, z pewnością doskonale to znają: odrzucenie wszelkiego rodzaju węglowodanów prostych wiąże się z tym... że mamy na nie zwiększoną ochotę. A przecież wszędzie mówią, że wystarczy nie jeść słodyczy, by schudnąć. Okazuje się jednak, że jeśli umiejętnie połączymy i zachowamy równowagę pomiędzy cukrami prostymi a białkami i tłuszczami oraz pomiędzy węglowodanami złożonymi a białkiem i tłuszczem, będziemy mogli cieszyć się dobrym zdrowiem i szczupłą sylwetką. Wszystko dzięki autorskiemu algorytmowi odżywania opracowanemu przez dietetyka z Krakowa Bartosza Stachowicza. To możliwe? Jak najbardziej, ponieważ nasz organizm nie działa zero-jedynkowo. Każdy z nas jest inny, ale nie oszukujmy się – większość z nas uwielbia słodycze, które najczęściej są produktem zgubnym, przez który prędzej czy później porzucamy dietę.

Kluczem do sukcesu jest równowaga. Umiejętne łączenie produktów, które musimy zjeść, aby utrzymać procesy przemiany materii na odpowiednim poziomie i nie tyć (owoce i warzywa, nabiał, mięso, kasze, ryż i inne), z tymi, które są zachcianką i które nas gubią (słodycze), sprawi, że z łatwością osiągniemy cel. Niezależnie od tego, czy chcemy schudnąć, przytyć, czy utrzymać wagę.

 

Jedz z głową i nie tyj

Najważniejsze w zdrowym odżywaniu jest jedzenie z głową. Musimy pomyśleć, co wyląduje na naszym talerzu, a następnie w żołądku. Dobrze jest trzymać się planu żywienia, dzięki któremu optymalne łączenie produktów będzie jeszcze łatwiejsze. Zwłaszcza że wielu z nas ulega dietetycznym mitom, które wciąż istnieją w świadomości wielu osób, na przykład jak ten o listku sałaty, czyli jedzeniu naprawdę małych ilości pokarmów. Tymczasem okazuje się, że na diecie nie musimy rezygnować z żadnych produktów: ani z tłuszczy, ani z węglowodanów, nawet tych prostych. Możemy jeść wszystko, a jednocześnie nie tyć, pamiętając jednak o zaleceniach dietetyka.

Co jeszcze można dodać? Plan żywienia i ruch to nie wszystko. A zmiany wprowadzone na stałe z pewnością pozytywnie wpłyną na nasze zdrowie i dobre samopoczucie. Pamiętajmy, aby posiłki jeść powoli, dzięki czemu nie zjemy więcej, niż wynosi nasze zapotrzebowanie. Jednocześnie dzięki temu żołądek będzie miał lżejszą pracę do wykonania, ponieważ jedzenie zostanie wstępnie strawione w jamie ustnej.

I to wszystko! Kilka prostych zasad, by cieszyć się szczupłą sylwetką oraz radością z jedzenia. Nasz organizm z pewnością będzie nam wdzięczny.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Pliki cookies (tzw. "ciasteczka") stanowią dane informatyczne, w szczególności tekstowe, które przechowywane są w urządzeniu końcowym Użytkownika Serwisu i przeznaczone są do korzystania ze stron internetowych Serwisu. Cookies zazwyczaj zawierają nazwę strony internetowej, z której pochodzą, czas przechowywania na urządzeniu końcowym oraz unikalny numer.

Dowiedz się więcej Akceptuję