Jak mierzyć poziom cukru?
Do pomiarów poziomu cukru we krwi przeznaczone są specjalistyczne aparaty do mierzenia cukru nazywane glukometrami. Na rynku dostępne są różne aparaty służące do dokonywania takich pomiarów. Różnią się między sobą dodatkowymi funkcjami oraz ceną. Aby prawidłowo zmierzyć poziom cukru, pacjent musi wyposażyć się jeszcze w kilka innych akcesoriów: nakłuwacz (urządzenie umożliwiające pobranie kropli krwi), lancety (małe jednorazowe ostrza, które znajdują się wewnątrz nakłuwacza), paski testowe do glukometru (nanosi się na nie pobraną kroplę krwi).
Oto jak krok po kroku przeprowadzić pomiar cukru przy pomocy glukometrów, których sprzedażą zajmuje się m.in. firma Medseven:
1. Przed pomiarem upewnij się, że paski testowe nie są przeterminowane, a następnie dokładnie umyj ręce ciepłą wodą z mydłem.
2. Osusz ręce.
3. Rozmasuj delikatnym ruchami palec, z którego zamierzasz pobrać kroplę krwi.
4. Umieść pasek testowy w glukometrze odpowiednią stroną (zawsze jest ona wyraźnie oznaczona).
5. Nakłuj boczną powierzchnię wybranej opuszki palca nakłuwaczem, w którym znajduje się lancet (nie zaleca się pobierania krwi z palców wskazujących oraz kciuków, gdyż są najbardziej ukrwione).
6. Nie próbuj wyciskać z nakłutego palca większej ilości krwi, ponieważ w ten sposób próbka może zostać skażona płynem tkankowym.
7. Zbliż glukometr ze wsadzonym w niego paskiem testowym do miejsca nakłucia i nanieś na niego kroplę krwi.
8. Wynik pomiaru pojawi się po upływie kilku minut na wyświetlaczu aparatu.
9. Zabezpiecz palec jałowym gazikiem.
Pamiętaj, że lancet należy wymieniać po każdym przeprowadzonym teście. Te sterylne igiełki są produktem jednorazowego użytku. Wyniki pomiarów zawsze zapisuj w dzienniczku samokontroli.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana