Jak wybrać odpowiednią kaloryczność posiłku?
Każdy zna podstawowe zasady dotyczące zdrowego odżywiania się, jednak niektóre kwestie wymagają nieco więcej zaangażowania. Tak jest między innymi w przypadku zapotrzebowania kalorycznego, które jest inne w zależności od różnych czynników. Jak zatem dostosować wartość energetyczną posiłku do danego organizmu? Czytaj dalej, aby dowiedzieć się więcej na ten temat.
Jakie znaczenie ma kaloryczność posiłków?
Większość osób nie liczy kalorii zawartych w swoich posiłkach i trudno się dziwić – jest to czasochłonne zajęcie i nie każdemu zależy aż tak na utrzymaniu prawidłowej diety. Warto jednak dowiedzieć się więcej na temat swojego zapotrzebowania energetycznego. Dlaczego jest to tak istotne?
Przeczytaj również: Jakie produkty eliminuje dieta bez glutenu i laktozy i kto powinien ją stosować?
Otóż dostarczenie odpowiedniej ilości kalorii to jedna z podstaw zbilansowanej diety. Ważne jest również rozłożenie wartości energetycznej na posiłki – przykładowo, duża jej część powinna być zawarta w śniadaniu. Poza tym liczba kalorii musi być dostosowana także do stylu życia oraz do zamierzonych celów (schudnięcie, zbudowanie masy itp.). Osoby zużywające więcej energii, będą zatem potrzebowały intensywniejszego dostarczania jej sobie poprzez pożywienie.
Przeczytaj również: Czym charakteryzuje się dieta Samuraj?
Kaloryczność to istotny aspekt diety, ale nie jest on najważniejszy. Nie chodzi tylko o wartość energetyczną, bo organizmowi należy dostarczać składniki odżywcze, takie jak witaminy, białko i tłuszcze. Tylko połączenie tych czynników może doprowadzić do opracowania zbilansowanej diety.
Jak dbać o odpowiednią kaloryczność?
Zapotrzebowanie kaloryczne można obliczyć samodzielnie lub skorzystać z pomocy specjalistów. Następnie należy dowiedzieć się więcej na temat zawartości danych składników odżywczych i zaplanować zbilansowaną dietę. Niestety nie każdy ma czas i chęci na codzienne liczenie kalorii przy każdym posiłku. Na szczęście istnieje rozwiązanie tego problemu, a jest nim catering, oferowany na przykład przed firmę Szczeciński Catering Dietetyczny.
W tym przypadku posiłki są przygotowywane przez profesjonalistów, którzy dbają o odpowiednią kaloryczność dań, w zależności od wytycznych klienta. Dzięki tej opcji można zadbać o zdrowe i pełnowartościowe żywienie bez potrzeby spędzania długich i męczących godzin w kuchni. Catering dietetyczny to sposób na zaoszczędzenie czasu i nerwów, a także wstęp do bardziej świadomego dbania o swoje zdrowie poprzez zbilansowaną dietę.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana