Artykuł sponsorowany

Jakie produkty eliminuje dieta bez glutenu i laktozy i kto powinien ją stosować?

Jakie produkty eliminuje dieta bez glutenu i laktozy i kto powinien ją stosować?

Alergie i nietolerancje pokarmowe to dolegliwości, które mogą dotyczyć nawet kilkudziesięciu procent społeczeństwa. Do składników najczęściej wywołujących niepożądaną reakcję organizmu należą gluten i laktoza. Niektóre osoby powinny wyeliminować z diety obie te substancje. Na czym polega dieta bezglutenowa i bezlaktozowa i kto powinien ją stosować?

Na czym polega dieta bezglutenowa i bezlaktozowa?

Dieta bez glutenu i laktozy zakłada wyeliminowanie kilku grup produktów. Gluten to wspólna nazwa białek będących składnikiem wielu zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, pszenżyta i owsa. Przy alergii lub nietolerancji tego składnika należy więc wyeliminować z diety produkty z mąki wymienionych zbóż: pieczywo, makarony, kaszę mannę i jęczmienną, słodycze. Gluten jest też powszechnym dodatkiem do wielu wędlin, konserw, jogurtów, majonezów czy napojów, więc trzeba sprawdzać skład tych produktów.

Laktoza znajduje się w największej ilości w mleku w każdej postaci. Większość osób z nietolerancją tego składnika może spożywać produkty, które zawierają go mniej, takie jak sery żółte, jogurty i kefiry. Niektórzy pacjenci z wtórną nietolerancją lub zaawansowaną hipolaktazją mogą jednak odczuwać dolegliwości nawet po spożyciu niewielkich ilości laktozy. W takim wypadku należy wyeliminować z diety wszystkie produkty, które ją zawierają.

Samodzielne przygotowanie posiłków na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej wymaga wiedzy i czasu. Jeśli ich nie masz, zdecyduj się na dietę pudełkową bez glutenu i laktozy, którą oferuje między innymi catering dietetyczny Kukuła Healthy Food. Dzięki temu każdego dnia znajdziesz pod swoimi drzwiami zestaw posiłków bezpiecznych dla Twojego organizmu.

Kto powinien stosować dietę bez glutenu i laktozy?

Dietę bezglutenową i bezlaktozową zaleca się przede wszystkim w początkowym okresie celiakii. To choroba genetyczna, w której układ odpornościowy nieprawidłowo reaguje na gluten, przez co niszczy własne tkanki. W jej początkowej fazie spożycie glutenu prowadzi do upośledzenia trawienia laktozy. Jest to jednak stan przejściowy – po kilku miesiącach ścisłego przestrzegania diety bez glutenu i laktozy można powrócić do spożywania produktów zawierających laktozę.

Dietę bez glutenu i laktozy powinni stosować także niektórzy pacjenci z chorobą Hashimoto. Podobnie jak celiakia jest ona chorobą autoimmunologiczną i często z nią współwystępuje. Jeśli dana osoba choruje jednocześnie na Hashimoto i celiakię, wykluczenie z diety glutenu pozwala zmniejszyć dawki L-tyroksyny, a wyeliminowanie laktozy prowadzi do obniżenia TSH do korzystnego poziomu.

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.