Jakie produkty eliminuje dieta bez glutenu i laktozy i kto powinien ją stosować?

Alergie i nietolerancje pokarmowe to dolegliwości, które mogą dotyczyć nawet kilkudziesięciu procent społeczeństwa. Do składników najczęściej wywołujących niepożądaną reakcję organizmu należą gluten i laktoza. Niektóre osoby powinny wyeliminować z diety obie te substancje. Na czym polega dieta bezglutenowa i bezlaktozowa i kto powinien ją stosować?
Na czym polega dieta bezglutenowa i bezlaktozowa?
Dieta bez glutenu i laktozy zakłada wyeliminowanie kilku grup produktów. Gluten to wspólna nazwa białek będących składnikiem wielu zbóż: pszenicy, żyta, jęczmienia, pszenżyta i owsa. Przy alergii lub nietolerancji tego składnika należy więc wyeliminować z diety produkty z mąki wymienionych zbóż: pieczywo, makarony, kaszę mannę i jęczmienną, słodycze. Gluten jest też powszechnym dodatkiem do wielu wędlin, konserw, jogurtów, majonezów czy napojów, więc trzeba sprawdzać skład tych produktów.
Przeczytaj również: Jak wybrać odpowiednią kaloryczność posiłku?
Laktoza znajduje się w największej ilości w mleku w każdej postaci. Większość osób z nietolerancją tego składnika może spożywać produkty, które zawierają go mniej, takie jak sery żółte, jogurty i kefiry. Niektórzy pacjenci z wtórną nietolerancją lub zaawansowaną hipolaktazją mogą jednak odczuwać dolegliwości nawet po spożyciu niewielkich ilości laktozy. W takim wypadku należy wyeliminować z diety wszystkie produkty, które ją zawierają.
Samodzielne przygotowanie posiłków na diecie bezglutenowej i bezlaktozowej wymaga wiedzy i czasu. Jeśli ich nie masz, zdecyduj się na dietę pudełkową bez glutenu i laktozy, którą oferuje między innymi catering dietetyczny Kukuła Healthy Food. Dzięki temu każdego dnia znajdziesz pod swoimi drzwiami zestaw posiłków bezpiecznych dla Twojego organizmu.
Kto powinien stosować dietę bez glutenu i laktozy?
Dietę bezglutenową i bezlaktozową zaleca się przede wszystkim w początkowym okresie celiakii. To choroba genetyczna, w której układ odpornościowy nieprawidłowo reaguje na gluten, przez co niszczy własne tkanki. W jej początkowej fazie spożycie glutenu prowadzi do upośledzenia trawienia laktozy. Jest to jednak stan przejściowy – po kilku miesiącach ścisłego przestrzegania diety bez glutenu i laktozy można powrócić do spożywania produktów zawierających laktozę.
Dietę bez glutenu i laktozy powinni stosować także niektórzy pacjenci z chorobą Hashimoto. Podobnie jak celiakia jest ona chorobą autoimmunologiczną i często z nią współwystępuje. Jeśli dana osoba choruje jednocześnie na Hashimoto i celiakię, wykluczenie z diety glutenu pozwala zmniejszyć dawki L-tyroksyny, a wyeliminowanie laktozy prowadzi do obniżenia TSH do korzystnego poziomu.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Centrum neurorehabilitacji, komunikacji alternatywnej i wspomagającej (AAC)
Rehabilitacja
woj. zachodniopomorskie71-622 Szczecin, Parkowa 21
-
Rehabilitacja Mir - Jan Lądek Zdrój - Turnusy Rehabilitacyjne
Rehabilitacja
woj. dolnośląskie57-540 Lądek Zdrój, Kościuszki 78