Komu zalecana jest dieta niskowęglowodanowa?

Dieta niskowęglowodanowa to sposób odżywiania zakładający zredukowanie dostarczanych w pożywieniu węglowodanów do minimum. Wyjaśniamy, czemu służy ograniczanie węglowodanów w diecie oraz jakie daje efekty. Tłumaczymy również, kto może bezpiecznie korzystać z diety niskowęglowodanowej.
Na czym polega dieta niskowęglowodanowa?
Tradycyjna dieta zakłada dostarczanie w pokarmie trzech podstawowych składników odżywczych: węglowodanów, białka i tłuszczu. Jednak w pewnych określonych sytuacjach konieczna jest modyfikacja standardowego jadłospisu, na przykład poprzez ograniczanie wybranej grupy produktów czy też zwiększenie spożycia innej. Dieta niskowęglowodanowa polega na zredukowaniu podaży węglowodanów. Jest ich w potrawach tylko tyle, ile wynosi niezbędne minimum. Produkty spożywcze bogate w węglowodany zastępowane są więc takimi, które dostarczają ich znacznie mniej. Dieta niskowęglowodanowa obfituje natomiast w produkty bogate w białko. Czemu służy taki plan żywieniowy?
Dieta low carb, dzięki wysokiej podaży białka i tłuszczów, zapewnia dłuższe uczucie sytości. Dodatkowo zmniejsza wahania poziomu glukozy. Dzięki temu dieta niskowęglowodanowa sprzyja redukcji tkanki tłuszczowej. Oprócz tego zmniejszona podaż „węgli” pomaga hamować procesy zapalne w organizmie. Czy jednak dieta niskowęglowodanowa jest dobra dla każdego?
Dla kogo polecana jest dieta ograniczająca węglowodany?
Dieta ograniczająca podaż węglowodanów ma szereg zalet, które sprawiają, że bywa rekomendowana przez dietetyków. Jadłospis niskowęglowodanowy zalecany jest przede wszystkim dla osób, które borykają się z dużą nadwagą lub otyłością, ponieważ sprzyja szybkiej redukcji tkanki tłuszczowej. Oprócz tego dietę tego typu stosować mogą cierpiący na różnego rodzaju choroby metaboliczne. Dieta niskowęglowodanowa polecana jest w przypadku takich chorób i dolegliwości jak cukrzyca, insulinooporność czy padaczka lekooporna. Bywa przepisywana również chorym na nowotwory.
Zapytaliśmy dietetyka z firmy dostarczającej catering dietetyczny Fit Meal o to, kto nie powinien stosować diety niskowęglowodanowej. Jak odpowiedział:
Diety ograniczającej podaż węglowodanów nie powinny stosować osoby młode, znajdujące się w fazie wzrostu, a także osoby ciężko pracujące fizycznie, intensywnie trenujące lub uczące się.
Warto podkreślić, że przejście na dietę niskowęglowodanową warto skonsultować z dietetykiem. Dobrym sposobem na rozpoczęcie tego nowego planu żywieniowego jest zamówienie cateringu pudełkowego. Dobrze skomponowany jadłospis pozwoli nie tylko ograniczać „węgle”, ale też zastępować je innymi, pożądanymi i wartościowymi składnikami odżywczymi.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana
Polecane firmy
-
Centrum Terapii Obrzęków
Lekarze - rehabilitacja medyczna
woj. dolnośląskie53-522 Wrocław, Skwierzyńska 28a