Artykuł sponsorowany

Zastosowanie składników roślinnych w produkcji majonezu

Zastosowanie składników roślinnych w produkcji majonezu

W dzisiejszych czasach konsumenci coraz większą wagę przywiązują do tego, co jedzą. W związku z tym ważny jest nie tylko sposób wytwarzania danych produktów, ale też ich skład. Tradycyjny majonez to tłusty, niezdrowy sos, którego produkcja w dodatku opiera się głównie na jajkach, co całkowicie wyklucza go z diety wegańskiej. Jakie znaczenie ma więc zastosowanie składników roślinnych w produkcji majonezu? Odpowiadamy w artykule!

Czym jest majonez wegański?

Majonez wegański to sos, który nie różni się smakiem ani konsystencją od tradycyjnego majonezu przygotowywanego na bazie jajek i oleju. Roślinny odpowiednik jest pyszny i kremowy, a do tego znacznie zdrowszy. Spożywanie wegańskich produktów umożliwia praktykowanie świadomego odżywiania się, nie rezygnując jednocześnie z ulubionych dodatków do potraw.

Co więcej, wegański majonez np. firmy Starck’s Food Polska opatrzony jest certyfikatem, który potwierdza jego wysoką jakość. Sos ten wytwarzany jest z wykorzystaniem ekologicznych, wyłącznie roślinnych składników, które pochodzą ze sprawdzonych źródeł i upraw wolnych od stosowania szkodliwych środków chemicznych.

Składniki roślinne zamiast jajek

W majonezie wegańskim jajka zostały zastąpione składnikami roślinnymi, co w znacznej mierze przekłada się na jego wartości odżywcze. Sos dzięki temu staje się o wiele zdrowszy, a jednocześnie dostępny dla osób unikających go z różnych przyczyn. Majonez roślinny może być bez przeszkód spożywany przez osoby wykluczające ze swojej diety produkty pochodzenia zwierzęcego lub będące uczulone np. na jajka.  

Pozostałe zalety roślinnego majonezu

Ogromną zaletą roślinnego majonezu jest także pozbawienie go wszelkich niezdrowych, sztucznych dodatków oraz szkodliwych alergenów. W jego składzie znajdują się wyłącznie naturalne, roślinne, zdrowe składniki, które nie wpływają negatywnie na funkcjonowanie całego organizmu ani nie przyczyniają się do występowania chorób cywilizacyjnych. Pośród nich nie znajdziesz:

  • glutenu,

  • soi,

  • laktozy.

Ponadto w sosie tym została znacznie obniżona zawartość cukru i tłuszczu. W związku z tym nie musisz rezygnować z majonezu wegańskiego Cremajo 20% lub 40%, nawet będąc na restrykcyjnej, niskotłuszczowej diecie, ponieważ wyróżnia się on niskokalorycznością. Dzięki temu możesz dbać o swoją sylwetkę oraz zdrowie, spożywając jednocześnie swoje ulubione dodatki.

 

Dziękujemy za ocenę artykułu

Błąd - akcja została wstrzymana

Polecane firmy

Dbamy o Twoją prywatność

W naszym serwisie używamy plików cookies (tzw. ciasteczek), które zapisują się w przeglądarce internetowej Twojego urządzenia.

Dzięki nim zapewniamy prawidłowe działanie strony internetowej, a także możemy lepiej dostosować ją do preferencji użytkowników. Pliki cookies umożliwiają nam analizę zachowania użytkowników na stronie, a także pozwalają na odpowiednie dopasowanie treści reklamowych, również przy współpracy z wybranymi partnerami. Możesz zarządzać plikami cookies, przechodząc do Ustawień. Informujemy, że zgodę można wycofać w dowolnym momencie. Więcej informacji znajdziesz w naszej Polityce Cookies.

Zaawansowane ustawienia cookies

Techniczne i funkcjonalne pliki cookie umożliwiają prawidłowe działanie naszej strony internetowej. Wykorzystujemy je w celu zapewnienia bezpieczeństwa i odpowiedniego wyświetlania strony. Dzięki nim możemy ulepszyć usługi oferowane za jej pośrednictwem, na przykład dostosowując je do wyborów użytkownika. Pliki z tej kategorii umożliwiają także rozpoznanie preferencji użytkownika po powrocie na naszą stronę.

Analityczne pliki cookie zbierają informacje na temat liczby wizyt użytkowników i ich aktywności na naszej stronie internetowej. Dzięki nim możemy mierzyć i poprawiać wydajność naszej strony. Pozwalają nam zobaczyć, w jaki sposób odwiedzający poruszają się po niej i jakimi informacjami są zainteresowani. Dzięki temu możemy lepiej dopasować stronę internetową do potrzeb użytkowników oraz rozwijać naszą ofertę. Wszystkie dane są zbierane i agregowane anonimowo.

Marketingowe pliki cookie są wykorzystywane do dostarczania reklam dopasowanych do preferencji użytkownika. Mogą być ustawiane przez nas lub naszych partnerów reklamowych za pośrednictwem naszej strony. Umożliwiają rozpoznanie zainteresowań użytkownika oraz wyświetlanie odpowiednich reklam zarówno na naszej stronie, jak i na innych stronach internetowych i platformach społecznościowych. Pliki z tej kategorii pozwalają także na mierzenie skuteczności kampanii marketingowych.