Insulinoodporność u dzieci i młodzieży
Insulinooporność to schorzenie, przy którym tkanki organizmu nie reagują właściwie na wydzielaną insulinę. Następstwem tego jest nieprawidłowy metabolizm glukozy, której poziom we krwi się nie obniża. To błędne koło: komórki trzustki wydzielają dodatkową ilość insuliny, chcąc utrzymać jej prawidłowe stężenie w organizmie. W artykule przyjrzymy się bliżej insulinooporności u dzieci i młodzieży. Skąd jej coraz częstsza diagnostyka i jak ją zwalczać?
Coraz częściej diagnozowana insulinooporność u młodych ludzi
Zacznijmy od tego, skąd coraz częściej diagnozowana insulinooporność u młodych ludzi. Insulinooporność częściej pojawia się u osób, które stosują dietę z dużą zawartością cukrów prostych oraz tłuszczów i prowadzących siedzący tryb życia. Na oporność na insulinę bardziej narażone są osoby otyłe – co zresztą w większości przypadków zazębia się z powyższym.
Coraz częściej diagnozowana insulinooporność u dzieci i młodzieży to efekt dwóch łączących się ze sobą czynników: wzrastający procent otyłych młodych ludzi i nasza rosnąca świadomość. Mówiąc prostym językiem, kiedy stwierdzamy u naszego dziecka otyłość, przyglądamy się bliżej jego stanowi zdrowia. Robimy dodatkowe badania i sprawdzamy, czy problemem nie jest jedynie zbyt dużo tkanki tłuszczowej. Chcemy zadbać o młodego człowieka kompleksowo i upewnić się, czy nie potrzebuje może jakichś leków lub specjalnej diety, odpowiednio zbilansowanej, a nie jedynie ograniczającej ilość przyjmowanych kalorii. O właściwej diecie przy insulinooporności – także w przypadku osób dorosłych – opowiemy w drugiej części artykułu.
Właściwa dieta przy insulinooporności. Odpowiednie nawyki żywieniowe
Do czego należy dążyć po zdiagnozowaniu insulinooporności? Całe szczęście w większości przypadków insulinooporności nie trzeba leczyć farmaceutykami. Podstawą terapii jest dobór właściwej diety i wypracowanie nowych nawyków żywieniowych, a dodatkowo wskazane będzie zwiększenie aktywności fizycznej.
Przygotowując właściwą dietę dla osoby borykającej się z insulinoopornością, dążymy do maksymalnej eliminacji z diety słodyczy, mocno przetworzonej żywności (w tym napojów o owocowych smakach) i białego pieczywa. Dążymy do opracowania diety charakteryzującej się niskim indeksem glikemicznym. Zaznaczmy, że przy tych przygotowaniach najlepiej skorzystać z fachowej pomocy, jak ta oferowana przez ekoDiETETYK w Warszawie, bo to pewne rozwiązanie. Do tego u fachowego dietetyka liczyć możemy na wiele dodatkowych wskazówek. Mówimy tu między innymi o wskazówkach, jak zwalczać insulinooporność u dziecka wspólnymi siłami, jako rodzina.
Dziękujemy za ocenę artykułu
Błąd - akcja została wstrzymana